Hubungan Konsumsi Sayur dan Buah dengan Kegemukan Remaja di Kota Padang

  • Elsyie Yuniarti Poltekkes Kemenkes Padang
Keywords: Vegetable; Fruit; Adolescent; Overweight; Obesity

Abstract

Less consumption of vegetables and fruit in adolescents causes obesity. Vegetables and fruit are sources of fiber, vitamins and minerals. The aim of the study was to determine the relationship between vegetable and fruit consumption and obesity in adolescents in Padang City. This research is a quantitative research with an analytic type using an observational cross sectional study design. Data collection in June-August 2022 at four high schools in the city of Padang with a total sample of 240 respondents. The sampling technique is multi-stage random sampling. Analysis using the chi square test. The results showed that there was no significant relationship between vegetable consumption habits and obesity in adolescents with a value of p=0.273, there was a relationship between the portion of vegetable consumption and obesity in adolescents with a value of p=0.000, there was no relationship between fruit consumption habits and obesity in adolescents with p = 0.121, there is a relationship between fruit consumption and obesity in adolescents with p = 0.049. Conclusion: The prevalence of obesity in adolescents in Padang City is 19.6%, more than 50% of adolescents have a habit and portion of consuming vegetables and fruit that is still lacking. It is recommended that adolescents have the habit of consuming vegetables and fruit as recommended, namely ≥3 servings/day (≥250 gr/day) of vegetables and ≥3 servings/day (≥150 gr/day) of fruit.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Sartika RAD. Faktor Risiko Obesitas pada Anak 5-15 Tahun di Indonesia. Makara, Kesehatan. Published online 2011.

Hermina H, S P. Gambaran Konsumsi Sayur dan Buah Penduduk Indonesia dalam Konteks Gizi Seimbang: Analisis Lanjut Survei Konsumsi Makanan Individu (SKMI) 2014. Buletin Penelitan Kesehatan. 2016;44(3). doi:10.22435/bpk.v44i3.5505.205-218

Kemenkes RI. Hasil Riset Kesehatan Dasar Tahun 2018. Kementerian Kesehatan RI. 2018;53(9):1689-1699.

Kemenkes RI. Hasil Riset Kesehatan Dasar tahun 2013. Kementerian Kesehatan RI.

Setyawati VAV, Rimawati E. Pola Konsumsi Fast Food Dan Serat Sebagai Faktor Gizi Lebih Pada Remaja. Unnes J Public Heal. Published online 2016. doi:10.15294/ujph.v5i3.16792

Al Rahmad AH. Keterkaitan Asupan Makanan dan Sedentari dengan Kejadian Obesitas Pada Anak Sekolah Dasar di Kota Banda Aceh. Buletin Penelitian Kesehatan. Published online 2019. doi:10.22435/bpk.v47i1.579

Mitchell GL, Farrow C, Haycraft E, Meyer C. Parental influences on children’s eating behaviour and characteristics of successful parent-focussed interventions. Appetite. 2013;60(1):85-94. doi:10.1016/j.appet.2012.09.014

Yuliah Y, Adam A, Hasyim M. Konsumsi Sayur Dan Buah Dengan Kejadian Obesitas Pada Remaja Di SMA Negeri 1 Mamuju. Jurnal Kesehatan Manarang. 2018;3(1):50. doi:10.33490/jkm.v3i1.35

Muna NI, Mardiana M. Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Konsumsi Buah dan Sayur pada Remaja. Sport Nutr J. 2019;1(1):1-11. doi:10.15294/spnj.v1i1.31187

Sari SP, Mahmudah U. Penggunaan Media Cakram Gizi terhadap Perilaku Konsumsi Sayur dan Buah Remaja. J Nutr. 2020;22(1):1-7. doi:10.29238/jnutri.v22i1.202

Arza PA, Nola Sari L. Hubungan Konsumsi Sayur Dan Buah Dengan Status Gizi Pada Remaja Di Smp Kabupaten Pesisir Selatan. J Kesehat Kusuma Husada. 2021;12(2):136-141. doi:10.34035/jk.v12i2.758

Menkes RI. Pedoman Gizi Seimbang. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. 2014;(1):2071-2079.

Gustiara I. Konsumsi Sayur dan Buah pada Siswa SMA Negeri 1 Pekanbaru. J Precure. 2013;1(April):50-57.

Tat Alberta L, Zulmi Barzani N, Ambarwati R. Prosiding Seminar Nasional Kesehatan Pengetahuan Dan Sikap Remaja Tentang Konsumsi Sayur dan Buah (Studi deskriptif di SMA Negeri 3 Surabaya). Published online 2020:1-5.

Sholehah A, Andrias DR, Nadhiroh SR. Preferensi (Kesukaan), Pengetahuan Gizi Dan Pengaruh Teman Sebaya Dengan Konsumsi Buah Dan Sayur Pada Remaja. Adi Husada Nurs J. 2016;2(2):1-6

Karyawati, Astiti D, Afifah E. Hubungan Antara Konsumsi Sayur dan Buah Dengan Kejadian Obesitas Pada Remaja Di SMA Muhamadiyah 3 Yogyakarta. Program Studi S1 Ilmu Gizi Univevrsitas Alma Ata Yogyakarta. Published online 2016:1-15.
Published
2023-06-01
How to Cite
Yuniarti, E. (2023). Hubungan Konsumsi Sayur dan Buah dengan Kegemukan Remaja di Kota Padang. Jurnal Sehat Mandiri, 18(1), 137-145. https://doi.org/https://doi.org/10.33761/jsm.v18i1.974