Pengaruh Praktik Kesetaraan Gender dan Status Gizi (IMT/U) Terhadap Usia Menarche pada Remaja Putri di Yayasan Perguruan Ki Hajar Dewantara

  • Asrika Sari Harahap Universitas sumatera utara
Keywords: Gender Equality Practices; Nutritional Status (IMT/U); Menarche; Teenage Girl

Abstract

Menarche is a menstrual event that occurs for the first time in women. Each adolescent has a variety of ages in reaching sexual maturity. Many factors cause differences in the age of menarche, including nutritional status. This study aims to analyze the effect of gender equality practices and nutritional status (BMI / U) on the age of menarche in young women of Yayasan Perguruan Ki Hajar Dewantara. This type of research is observational analytic with a cross-sectional study design. The data analysis method is path analysis. The population was 784 female students. The sampling technique used simple random sampling, namely 58 students. The results of the study had no direct effect on nutritional status (BMI / U) on the age of menarche. There is a direct influence of intake on nutritional status, namely ρ-value = 0.049 <0.05 and gender equality practice on intake, namely the path coefficient value that ρ-value = 0.003 <0.05. The conclusion is that there is an indirect effect of gender equality practices on status nutrition and gender equality practice on the age of menarche with beta value on the indirect effect is greater than the beta value on the direct effect. It is recommended to further increase knowledge of gender equality practices, growth and development of young women about the age of menarche and improve diet and see the nutritional status of young women with counseling.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Infodatin. Situasi Kesehatan Reproduksi Remaja. 2012;

Proverawati. Menarch (Menstruasi Pertama Penuh Makna). In: Yogyakarta : Nuha Medika. 2011.

World Economic Forum. The Global Gender Gap Report. 2017;Diakses 27 mei 2018;https://www.google.com.

Badan Pusat Statistik. Survei Sosial Ekonomi Nasional (SUSENAS) Tahun 2010. In: Jakarta : Badan Penelitian dan Pengembangan kesehatan.

Wayanarmini. No Title. 2015;https://www.google.com/amp/s/midwifesience.wordpre.

Fakih M. Analisis Gender dan Transformasi Sosial. In: Yogyakarta : INSISTPress. 2012.

Helena. Gambaran Pengetahuan Gizi Ibu Hamil Trimester Pertama dan Pola Makan dalam Pemenuhan Gizi. 2013;www.repository.usu.ac.id. Diakses tanggal 05 Oktob.

Irianto K. Gizi Seimbang dalam Kesehatan Reproduksi. In: Bandung : Alfabeta. 2014.

Harahap, J R. Pengaruh Ketimpangan Gender dalam Keluarga dan Karakteristik Ibu Terhadap Anemia dalam Kehamilan di Wilayah Kerja Puskesmas Rumbio Jaya Kabupaten Kampar. Tesis. 2011;

Linda I. Perspektif Jender Terhadap Kejadian Anemia Pada Ibu Hamil di Wilayah Kerja Puskesmas Pantai Cermin Kabupaten Langkat. J Precure. 2013;Volume 1 A.

UNICEF. Nutritional Status. In: Jakarta. 2013.

Khalimatus L. Hubungan Pola Makan dengan Status Gizi Ana Pra Sekolah di Paud Tunas Mulia Claket Kecamatan Pacet Mojokerto. LTA. 2015;

Cahyaputra E. Hubungan Pola Makan, Status Gizi dan Tingkat Kebugaran Jasmani Siswa Kelas Atas SD Rejosari 3 Semin Gunungkidul. Skripsi. 2016;

Antono S. Hubungan antara Status Gizi dengan Usia Menarche pada Remaja Putri Usia 13-14 Tahun di SMPN 1 Pace Kecamatan Pace Kabupaten Nganjuk. 2015;

Ayuningtyas S. Hubungan Status Gizi dengan Usia Menarche pada Siswi SMPN 1 Jember. Skripsi. 2012;

Fikawati S. Gizi Anak dan Remaja. In: Depok : Raja Grafindo Persada. 2017.

Hardisman. Peranan Pemberdayaan Perempuan dan Analisis Gender pada Penentuan Kebijakan Pengentasan Malnutrisi Anak di Indonesia. Artikel Telaahan. 2011;
Published
2020-12-29
How to Cite
Harahap, A. (2020). Pengaruh Praktik Kesetaraan Gender dan Status Gizi (IMT/U) Terhadap Usia Menarche pada Remaja Putri di Yayasan Perguruan Ki Hajar Dewantara. Jurnal Sehat Mandiri, 15(2), 107-118. https://doi.org/https://doi.org/10.33761/jsm.v15i2.292