Utilization Pemanfaatan Ekstrak Kulit Ubi Jalar Ungu Sebagai Pengganti Crystal Violet pada Pewarnaan Gram

  • Andi Sri Nurul Hidayanti Universitas Megarezky Makassar
  • Sulfiani Sulfiani Universitas Megarezky
  • Nuramaniyah Taufiq Universitas Megarezky Makassar
Keywords: Anthocyanin; Crystal Violet; Gram Staining; Purple Sweet Potato Peel

Abstract

Purple sweet potato has the high anthocyanin content. The anthocyanin content in purple sweet potato skin is higher than the anthocyanin in the tubers, namely 52.84-729.74 mg/100g while the tubers are 110.51 mg/100g. Natural dyes that have the potential to be extracted include anthocyanins. This research aimed to test anthocyanin dyes in purple sweet potato peel extract as the substitute for crystal violet in gram staining. The type of research used Quasi Experiments. This research was conducted in the Microbiology Laboratory of the Hasanuddin University Medical Faculty. In this research, extraction was carried out by using the solvent of Ethanol : Acetic Acid : Water (25: 1: 5). Furthermore, gram staining was carried out by using purple sweet potato peel extract using a concentration of 60%, 70%, 80%, 90%, 100% and crystal violet as positive control. The results of this research indicate that the staining used purple sweet potato peel extract concentrations of 60%, 70%, 80%, 90% in gram-positive Staphylococcus bacteria isolates showed poor bacterial staining results because the bacteria were not purple when compared to crystal violet dye. Where as at the concentration of 100% it showed good bacterial staining results because the bacteria was purple. Meanwhile, gram-negative e.coli bacteria isolates at the concentration of 60%, 70%, 80%, 90%, 100% showed good bacterial staining results because the bacteria were red. Suggestions for further research to do maceration longer.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Virgianti DP. Penggunaan Ekstrak Kombinasi Angkak Dan Daun Jati Sebagai Pewarna Penutup Pada Pewarnaan Gram. J Kesehat Bakti Tunas Husada J Ilmu-ilmu Keperawatan, Anal Kesehat dan Farm. 2017;17(1):66.

Hafiz H, Chukwu O, Nura S. The potentials of henna (Lawsonia inamis L.) leaves extracts as counter stain in gram staining reaction. Bayero J Pure Appl Sci. 2013;5(2):56–60.

Misbach SR, Yuniarty T. Pemanfaatan Sari Ubi Jalar Ungu ( Ipomoea Batatas Poiret ) Sebagai Zat Pewarna Pada Pewarnaan Staphylococcus Aureus. Teknolab. 2016;5(2):1–5.

Dan S, Olahannya P, Husna N El, Novita M, Rohaya S. Kandungan Antosianin dan Aktivitas Antioksidan Ubi Jalar Ungu Segar dan Produk Olahannya. Agritech. 2013;33(03):296–302.

Fatimatuzahro D, Tyas DA, Hidayat S. Pemanfaatan Ekstrak Kulit Ubi Jalar Ungu (Ipomea batatas L.) sebagai Bahan Pewarna Alternatif untuk Pengamatan Mikroskopis Paramecium sp. dalam Pembelajaran Biologi. Al-Hayat J Biol Appl Biol. 2019;2(1):1.

Violet C, Using D, Cassava T, Waste P, Irawati H, Aprilita NH, et al. Adsorpsi Zat Warna Kristal Violet Menggunakan Limbah Kulit Singkong (Manihot esculenta). Bimipa. 2018;25(1):17–31.

Fatimatuzahro, D. D. Pemanfaatan Ekstrak Kulit Ubi Jalar Ungu (Ipomea batatas L.) sebagai Bahan Pewarna Alternatif untuk Pengamatan Mikroskopis Paramecium sp. dalam Pembelajaran Biologi. J Biol Appl Biol. 2019;2(1):1.

Purwanto, dany, Eka P, Ritaningsih. Pengambilan Zat Warna Alami dari Kayu Nangka. J Teknol Kim dan Ind. 2012;1(1):502–7.

G BYT, Ib GP, Dan TAAAS, Iw W. Terfenmentasi Dalam Ransum Terhadap Konsumsi dan Nutrisi Ransum dan Efisiensi Penggunaan Ransum Pada Itik Bali Umur 22 Minggu ( Ipomoea batatas L ) In Diets On Feed Consumption , Nutrition Aand Feed Efficiency Of Bali Duck. Maj Ilm Peternak. 2015;18(1):17–21.

Mukhriani. “Ekstraksi, pemisahan senyawa, dan identifikasi senyawa aktif.” J Pharm. 2014;VII(2):361.

Jannah N, Mahmud NRA, Karo NAK. Jurnal biosains dan edukasi pemanfaatan filtrat bunga flamboyan (Delonix regia (Hook.)Raf.) sebagai pewarna alternatif dalam pengamatan preparat jaringan tumbuhan. J Biosains Dan Edukasi. 2019;1(1):5–9.

Rochyani N, Akbar MR, Randi Y. Pembuautan Media Uji Formalin Dan Boraks Menggunakan Zat Antosianin Dengan Pelarut Etanol 70%. J Redoks. 2017;2(1):28–35.

Yulistia Budianti Soemarie, Sapri FM. Uji Aktivitas Ekstrak Etanol 70% Daun Senggani (Melastoma malabathricum L.) terhadap Penghambatan Pertumbuhan Koloni Bakteri pada Daging Sapi. Media Sains. 2016;9(April):49–57.

Sri Andayani IGA, Sulastri S, Hananto DA, Sriasih M. Ekstrak Daun Jati (Tectona grandis) Alternatif Pewarna pada Penghitungan Jumlah dan Viabilitas Sel Kultur Dibandingkan dengan Pewarna Tryphan Blue. Biosci J Ilm Biol. 2020;8(2):205.

Extracted A, Rice G, Raharjo S, Rahayu ES, Teknologi J, Pertanian H, et al. Stabilitas Ekstrak Antosianin Beras Ketan (Oryza sativa var. glutinosa) Hitam selama Proses Pemanasan dan Penyimpanan. Agritech. 2014;33(04):384–90.
Published
2021-12-26
How to Cite
Hidayanti, A., Sulfiani, S., & Taufiq, N. (2021). Utilization Pemanfaatan Ekstrak Kulit Ubi Jalar Ungu Sebagai Pengganti Crystal Violet pada Pewarnaan Gram. Jurnal Sehat Mandiri, 16(2), 46-56. https://doi.org/https://doi.org/10.33761/jsm.v16i2.364