Pengaruh Hubungan Pola Makan terhadap Kadar Gula Darah Pasien Diabetes Mellitus Tipe II

  • Siti Nur Istiqomah Universitas Singaperbangsa Karawang
  • Mally Ghinan Sholih Universitas Singaperbangsa Karawang
Keywords: Diet, Blood Glucose Levels, Diabetes Mellitus Type II

Abstract

Diabetes Mellitus is a metabolic disorder that affects the processing of carbohydrates, proteins and fats in the body, characterized by hyperglycemia, or increased blood glucose levels. The main cause of hyperglycemia is an abnormality in the production or secretion of insulin, the hormone that regulates blood glucose. Irregular eating patterns increase the risk of DM, so it is important for DM sufferers to control their eating patterns. This study aims to determine the influence of diet on blood sugar levels in type II Diabetes Mellitus patients. The research method used was to conduct a literature study in several journals with journal criteria for the last 10 years, namely from publication year 2014 to 2024. The results obtained were 14 journals showing the influence of the relationship between diet and blood glucose levels, this was stated as a value. The p-value is smaller than 0.05, and 1 journal concluded that there was no influence between diet and blood sugar levels with a p-value of 0.056 which was greater than 0.05. Conclusion: Irregular eating patterns are a factor that plays a major role in the incidence of Diabetes Mellitus, the more irregular the eating pattern, the more likely a person is to experience Diabetes Mellitus. Suggestion: It is important to regulate the amount, type and time of food consumed to control blood glucose levels.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Wisudanti, D. D. (2016). Aplikasi Terapeutik Geraniin dari Ekstrak Kulit rambutan sebagai Antioksidan pada Diabetes Mellitus Tipe 2. Nurseline Journal.

Tandra. (2009). Segala Sesuatu Yang Harus Anda Ketahui Tentang Diabetes. Jakarta: Kompas Gramedia.

Amitria, R. (2016). Hubungan Pola Makan dengan Kadar Gula Darah Pasien Diabetes Mellitus Tipe II di Poli Penyakit Dalam RSUD Dr. Lampung: Universitas Lampung.

Amirah, D. F., Sumiaty., Andayanie, E. (2022). Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Diabetes Mellitus pada Masyarakat Usia di atas 40 Tahun di Kabupaten Gowa. Window of Public Health Journal, Vol. 3 No. 3. 502-515. Makassar: Universitas Muslim Indonesia.

Susilowati, A. A., Waskita, N. K. (2019). Pengaruh Pola Makan Terhadap Potensi Penyakit Diabetes Mellitus. Jurnal Mandala Pharmacon Indonesia, Vol. 5, No. 1. Madiun: Stikes Bhakti Husada Mulia.

Kurniasari, S., Sari Nurwinda, N., Warmi, H. (2016). Pola Makan dengan Kadar Glukosa Darah pada Penderita Diabetes Mellitus Tipe 2. ISSSN: 2527– 368X. Lampung: Universitas Mitra Indonesia.

Aissyah, D., Qodir, A., Zahra, F. (2022). Pengaruh Aktivitas Fisik dan Pola Makan terhadap Kadar Gula Darah pada Pasien Diabetes Mellitus. Media Husada of Nursing Science. Vol 3 No 1: 83-92. Malang: Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Widyagama Husada.

Wahyuni, R., Ma’ruf, A., Mulyono, E. (2019). Hubungan Pola Makan Terhadap Kadar Gula Darah Penderita Diabetes Mellitus. Jurnal Medika Karya Ilmiah Kesehatan, Vol 4. No 2. Samarinda: Stikes Wiayata Husada.

Sibagariang, E. E., Gaol Lumban, C. Y. (2022). Hubungan Pola Makan dan Aktivitas Fisik dengan Kejadian Diabetes Mellitus pada saat Pandemi Covid-19. Jurnal Kedokteran STM. Medan: Universitas Prima Indonesia.

Ritonga, N., Ritonga, S. (2020). Hubungan Pola makan dengan Kejadian Diabetes Mellitus RSUD Kabupaten Tapanuli Selatan. Jurnal Kesehatan Ilmiah Indonesia. Sumatra Utara: Universitas Aufa Royhan.

Fitriani, F., Sanghati, S. (2021). Intervensi Gaya Hidup Terhadap Pencegahan Diabetes Melitus Tipe 2 Pada Pasien Pra Diabetes. Volume 10 Nomor 2. Makassar: STIK Makassar.

Alianatasya, N., Khoiroh, S. (2020). Hubungan Pola Makan dengan Terkendalinya Kadar Glukosa Darah pada Penderita Diabetes Mellitus Tipe II di RSUD Abdul Wahab Sjahranie Samarinda. Borneo Students Research. Vol 1, No 3. Samarinda: Universitas Muhammadiyah Kalimantan Timur, Indonesia.

Widiyanto, J., Rahayu, S. (2019). Pengaruh Pola Makan terhadap Kejadian Diabetes Mellitus di Puskesmas Rawat Inap Sidomulyo Kota Pekanbaru. Vol. 1. Riau: Universitas Muhammadiyah Riau,

Nababan, V. S. A., Pinem, M. M., Mini, Y., Purba, H. T. (2018). Faktor yang Mempengaruhi Kadar Gula Darah Penderita Diabetes Mellitus (DM) Tipe II. Jurnal Dunia Gizi, Vol. 3, No. 1. 23-31. ISSN: 2614-6479. Medan: Institut Kesehatan Helvetia, Indonesia.

Padmi, N. N., Gustaman, A. R., Maywati, S. (2022). Analisis Perilaku Pola Makan Penderita Diabetes Mellitus Tipe II di Wilayah Kerja UPTD Puskesmas Kawali Tahun 2021. Jurnal Kesehatan Komunitas Indonesia. Vol. 18, No. 2. Tasikmalaya: Universitas Siliwangi.

Amelia, R., Taiyeb, M. A., Idris, S. I. (2016). Hubungan Pola Makan dan Aktivitas Fisik terhadap Kadar Glukosa Darah Penderita Diabetes Mellitus di Wilayah Kerja Puskesmas Sabbangparu Kabupaten Wajo. Makassar: Universitas Negeri Makassar.

Idris, M. A., Jafar, N., Indriasari, R. (2014). Pola Makan dengan Kadar Gula Darah Pasien DM Tipe 2. Jurnal MKMI, hal 211-218. Makassar: Universitas Hasanuddin.

Susanti., Bistara, N. D. (2018). Hubungan Pola Makan dengan Kadar Gula Darah pada Penderita Diabetes Mellitus. Jurnal Kesehatan Vokasional. Vol 3, No 1. Surabaya: Universitas Nahdlatul Ulama

World Health Organization (WHO). 2016. Asthma Fact Sheets. Diunduh dari http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs307/en/ 18 Maret 2024.
Published
2024-06-30
How to Cite
Istiqomah, S., & Sholih, M. (2024). Pengaruh Hubungan Pola Makan terhadap Kadar Gula Darah Pasien Diabetes Mellitus Tipe II. Jurnal Sehat Mandiri, 19(1), 132-142. https://doi.org/https://doi.org/10.33761/jsm.v19i1.1374