Hubungan Pola Makan Terhadap Kejadian Hipertensi di Wilayah Kerja Puskesmas Kebun Sikolos Kota Padang Panjang Tahun 2019

  • Abdi Iswahyudi Yasril Universitas Fort De Kock
  • Widya Rahmadani Universitas Fort De Kock
Keywords: Keywords : Consumption of Salt; Fat; Fiber; Caffeine; Hypertension

Abstract

Hypertension is a non-communicable disease. This continues to increase from year to year, and can lead to various other chronic diseases. This study aims to analyze the effect of diet on hypertension in 2019. This type of research is an observational analytic study with a prospective cohort study design. The population in this study were all adults (26 - 45 years) at the Puskesmas Kebun Sikolos. By means of purposive random sampling, a sample of 110 respondents was selected. The data obtained were processed by computerization using the Chi-square test and the Mantel Haenszel test. Chi-square test results showed that there was a relationship between salt consumption (p = 0.004 and RR = 1.521), fat (p = 0.008 and RR = 1.464), fiber (p = 0.014 and RR = 2.047) and caffeine (p = 0.012 and RR = 1.438) against hypertension. The coat-Haenszel test results showed that age, gender, family history, physical activity, smoking habits, and obesity were confounding factors in the relationship between diet and hypertension. It can be concluded that the main factor that is closely related to hypertension is salt consumption. It is advisable to provide an understanding to the public about the risk of frequent salt consumption which causes hypertension to be very beneficial

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agustina, R., & Raharjo, B. B. (2015). Faktor Risiko Yang Berhubungan Dengan Kejadian Hipertensi Usia Produktif (25-54 Tahun). Unnes Journal of Public Health, 4, 146-157.

WHO. (2018). Raised Blood Pressure Situation and Trends. Jenewa: World Health Organization

Kemenkes RI. (2018). Hasil Utama Riskesdas 2018. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Dinkes Padang Panjang. (2017). Data 10 Penyakit Terbanyak di Kota Padang Panjang Tahun 2017. Padang Panjang: Dinas Kesehatan Kota.

BPS Kota Padang Panjang. (2018). Kecamatan Padang Panjang Barat Dalam Angka. Padang Panjang: Badan Pusat Statistik Kota Padang Panjang.

Bustan, M. N. (2015). Manajemen Pengendalian Penyakit Tidak Menular. Jakarta: Rineka Cipta.

Dinkes Sumatera Barat. (2017). Profil Dinas Kesehatan 2017. Padang: Dinas Kesehatan Provinsi Sumatera Barat.

Dong, O. M. (2018). Excessive Dietary Sodium Intake and Eleveted Blood Pressure. BMJ Nutrition, Prevention, & Health, 1-10.

Kartika, L. A., Afifah, E., & Suryani, I. (2016). Asupan Lemak dan Aktivitas Fisik serta Hubungannya Dengan Hipertensi. Jurnal Gizi dan Dietetik Indonesia, 4(3), 139-146.

Kyu, S. H. (2014). Dietary Salt Intake and Hypertension. The Korean Society of Electrolyte Metabolism, 12, 7-18.

Notoatmodjo, S. (2010). Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta: PT. Rineka Cipta.

Nugroho, K. P., Sanubari, T. P., & Rumondor, J. M. (2019). Faktor Risiko Penyebab Kejadian Hipertensi Di Wilayah Kerja Puskesmas Sidorejo Lor Kota Salatiga. Jurnal Kesehatan Kusuma Husada, 32-42.

Pramana, L. D. (2016). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Tingkat Hipertensi Di Wilayah Kerja Puskesmas Demak II. Fakultas Kesehatan Masyarakat. Semarang: Universitas Muhammadiyah Semarang.

Prasetyaningrum, Y. I. (2014). Hipertensi Bukan Untuk Ditakuti. Jakarta: FMedia.

Rachmawati, E. (2016). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Hipertensi Pada Orang Dewasa Di Propinsi Jawa Tengah. Prosiding Seminar Nasional Penelitian Dan PKM Kesehatan, 6(1), 19-27.

Dewanti, Novita dan Nur. (2017). Pangan Fungsional. Malang : UB Press

Susilawati, Sety, L. O., & Tina, L. (2018). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Hipertensi Pada Kelompok Usia Dewasa Muda (20-44 Tahun) Di Wilayah Kerja Puskesmas Wonggeduku Kabupaten Konawe Tahun 2017. 3(1).

Udjianti, W. J. (2011). Keperawatan Kardiovaskular. Jakarta: Salemba Medika.

Anwar, R. (2015). Konsumsi Buah dan Sayur Serta Konsumsi Susu Sebagai Faktor Risiko Terjadinya Hipertensi Di Puskesmas S. Parman Kota Banjarmasin . Jurnal Skala Kesehatan, 5(1).

Birlew, T., & Alemseged, F. (2015). Risk factors for hypertension among adults. An Analysis of Survey Data on Chronic Non-Communicable Disease at Gilgel Gibe Field Research Center, South West Ethiopia. Science Journal of Public Health, 3(2), 281-290.

Kemenkes RI. (2014). Info Datin Hipertensi. Jakarta Selatan: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Ahmad. (2019). Pangan, Gizi dan Kesehatan. Yogyakarta : Deepublish.
Published
2020-12-09
How to Cite
Yasril, A., & Rahmadani, W. (2020). Hubungan Pola Makan Terhadap Kejadian Hipertensi di Wilayah Kerja Puskesmas Kebun Sikolos Kota Padang Panjang Tahun 2019. Jurnal Sehat Mandiri, 15(2), 33-43. https://doi.org/https://doi.org/10.33761/jsm.v15i2.222