Hubungan Pengetahuan dengan Sikap Ibu dalam Pemberian MP-ASI pada Bayi Usia 7-12 Bulan dI Desa Togide’u Kecamatan Sirombu Kabupaten Nias Barat

  • Elvi Era Liesmayani Institut Kesehatan Medistra Lubuk Pakam
  • Mayang Citra Lestrari Institut Kesehatan Medistra Lubuk Pakam
  • Ade Sudiar Institut Kesehatan Medistra Lubuk Pakam
Keywords: Knowledge; Mother's Attitude; MP-ASI

Abstract

Background. The provision of complementary foods for breast milk (MP-ASI) is a reliable means to build quality human resources, because complementary foods for breastfeeding are one of the foods that guarantee the growth and development of babies. Research purposes. The purpose of this study was to determine the relationship between mother's knowledge and attitudes in providing complementary feeding for infants aged 7-12 months. Research design. Using descriptive method of cross sectional correlation design. Sample. A total of 31 respondents with the total population technique. Instruments. The mother's knowledge questionnaire and checklist sheet were used. Data analysis. Performed by means of univariate and bivariate analysis. Results. Knowledge of mothers in Togide'u Village, Sirombu District, West Nias Regency, shows that the majority have good knowledge of complementary foods, namely 16 (51.6%) people. The attitude of mothers in providing complementary feeding in Togide'u Village, Sirombu District, West Nias Regency, shows that the majority of mothers have a positive attitude, namely as many as 24 (77.4%) people. Conclusion. There is a relationship between mother's knowledge on attitudes in providing complementary feeding to infants aged 7-12 months in Sirombu Village, Sirombu District, West Nias Regency with p value = 0.001 <0.05. Suggestion. It is expected for mothers to provide complementary foods for breast milk to their babies appropriately because the  baby's health is influenced by the nutrients absorbed in the body and is closely related to the food consumed.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aminuddin. (2016), Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Ketepatan Pemberian Makanan Pendamping Asi (Mp-Asi) Pada Bayi Usia 6- 12 Bulan Di Wilayah Kerja Puskesmas Tambu Kecamatan Balaesang Kabupaten Donggala. Jurnal Husada Mahakam. IV (2), 109.

Aslina, E. (2019). Faktor Yang Berhubungan Dengan Pemberian Mpasi Dini Pada Bayi 0-6 Bulan Di Desa Lingga Tiga Kecamatan Bilah Hulu Kabupaten Labuhan Batu Tahun 2019. Skripsi. hlm. 1.

WHO. (2017). Infant and young child feeding. ¶http://www.who.int/mediacentre/factsh eets/fs342/en/ (Diakses pada tanggal 15 Februari 2023).

Batubara, N. A. (2016). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Ibu Dalam Pemberian Makanan Pendamping Asi Dini Di Kelurahan Bandar Selamat Kecamatan Medan Tembung Tahun 2015. Jurnal Ilmiah Kebidanan IMELDA Volume 2, No. 2, September 2016.

Andriani, I.Q. (2019). Gambaran Pengetahuan Ibu Tentang Pemberian Makanan Pendamping Asi Pada Bayi Usia 6-12 Bulan Di Wilayah Kerja Puskesmas Tanjung Karang 2019, Skripsi. hlm. 2.

Departemen Ilmu Kesehatan Anak. (2015) “Makanan Pendamping Asi (Mp-Asi): Pedoman Dan Prinsip Pemberiannya” Nasar, S.S. Buku acara Simposium & workshop Ilmu Nutrisi Anak, CIPRIME 2015 (hlm. 32). Jakarta, Departemen Ilmu Kesehatan Anak FKUI-RSCM

Kristianto, Y & Sulistiarini, T. (2013). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Perilaku Ibu Dalam Pemberian Makanan Pendamping ASI Pada Bayi Umur 6-36 Bulan. Jurnal STIKes Volume 6 , No. 1, Juli 2013.

Asosiasi Dietisien Indonesia; Ikatan Dokter Anak Indonesia; Persatuan Ahli Gizi Indonesia. (2015). Gizi bayi dan anak, Nasar, S. S., Suharyati, D., SA. B. H., & Y. E. B. (Edisi-III) Penuntun Diet Anak (hlm. 20-21). Jakarta : Fakultas Kedokteran Universitas Indonesia.

Darmawan, F.H., & Sinta, E.N. (2015). Hubungan Pengetahuan Dan Sikap Ibu Dengan Perilaku Pemberian Mp-Asi Yang Tepat Pada Bayi Usia 6-12 Bulan Di Desa Sekarwangi Kabupaten Sumedang. Jurnal Midwife, 1 (2).

Desiyanti. (2016). “Pengetahuan Dan Sikap Ibu Tentang Pemberian Makanan Pendamping Asi (Mp-Asi) Pada Bayi Usia 6-12 Bulan.” Skripsi. hlm. 8-21. Politeknik Kesehatan Kendari, Jurusan Kebidanan, Kendari.

Marfuah, D; & Indah, K. (2017). Hubungan Pendidikan dan Pekerjaan Ibu Terhadap Pemberian Mp-Asi Dini Pada Balita Usia 6-24 Bulan. PROFESI (Profesional Islam). 15 (1), 52.

Mufida, L., Widyaningsih, T.D., & Maligan, J.M. (2015). Prinsip Dasar Makanan Pendamping Air Susu Ibu (MP-ASI) Untuk Bayi 6 – 24 Bulan. Jurnal Pangan dan Agroindustri, 3 (4).

Utari, D.P. (2018). Hubungan Pengetahuan Dengan Sikap Ibu Tentang Pemberian Makanan Pendamping Air Susu Ibu (Mp-Asi) Dini Pada Bayi Usia 0-6 Bulan, Skripsi, Denpasar.

Oktafirnanda, Y. (2018). Hubungan Pemberian Mp-Asi Dengan Kejadian Kontipasi Pada Bayi Usia Di Bawah 6 Bulan Di Klinik “Pa” Hamparan Perak. Jurnal Riset Hesti Medan, 3 (2), 74.

Sitompul. (2014). Buku Pintar MP-ASI Makanan Penunjang ASI 6 Bulan - 1 Tahun. Jakarta: arena KIDS.
Published
2024-01-31